Pressiteade: Viljandi linnavalitsuse lindude hukkamise otsus on ebaeetiline

Viljandi linnavalitsus otsustas hakata piirama lindude arvukust nelja õhupüssidega varustatud vabatahtliku jõul. Otsus on Eesti Loomakaitse Seltsi arvates ebaeetiline ja rutakas, sest ei ole näha, et oleks kaalutud teisi lahendusi, ka ei ole linnavalitsus teavitanud sellest Keskkonnaametit.

„Mitmed loomasõbrad on viimastel päevadel pöördunud murelikult Eesti Loomakaitse Seltsi poole, sest Viljandi linnavalitsus otsustas hiljuti anda loa lindude arvukuse piiramiseks. Linnas elavad hall- ja künnivaresed, hakid, kormoranid, hõbe- ja naerukajakad ning kodutuvid surmatakse nelja õhupüssidega varustatud vabatahtliku poolt. Ka ei ole teada, kas tegemist on professionaalsete jahimeestega, kes oskavad linde tappa neile võimalikult vähe kannatusi põhjustades või mitte,“ ütles seltsi hädajuhtumite juht Maaja Mäll ning täpsustas: „Vestlesin täna Keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regiooni looduskaitse juhtivspetsialisti Kadri Hänniga, kes kinnitas, et Viljandi linnavalitsus ei ole neile sellekohast taotlust esitanud ja hetkel on tarvis lindude hukkamisplaan peatada kuni selle vajalikkuses on veendutud.“

„Eesti Loomakaitse Selts lähtub iga loomadega seotud probleemi lahendamisel sellest, et enne looma hukkamist on hoolikalt kaalutud ja läbi proovitud kõik teised võimalused. Nii nagu on surmanuhtlus inimesele, on see ka loomadele-lindudele kõige viimane lahendus, olles lõplik ja tagantjärgi muutmatu. Linnalinnud on linnakeskkonna loomulik osa ja isegi kui oleksid läbi proovitud ka kõik teised lahendused ning hukkamist teostaksid professionaalsed jahimehed, on lindude hukkamine vaid linnulärmi ja roojamise süül ebaeetiline.“