ELS pressiteade: Aastavahetusel hoidke lemmikloomad raketimüra tõttu toas!

30.12.2011

Eesti Loomakaitse Selts (ELS) hoiatab kõiki loomaomanikke aastavahetuse ilutulestikuga kaasneva müra eest, mis võib panna koduloomad ettearvamatult käituma.

Enamik loomadest ei ole harjunud ootamatu müra ja valgusega. Seetõttu satuvad loomad aastavahetuse ilutulestiku ajal kergesti paanikasse, võivad end vigastada või põgeneda omanike järelevalve alt.

Ohutuse tagamiseks tuleb koduloomad, sh ka ketikoerad, viia turvalisse kinnisesse kohta, kuhu müra vähem kosta on (nt tuppa). Loom tunneb end turvalisemalt kui inimene ilutulestiku toimumise ajal tema juurde jääb. Müra suhtes eriti tundlike loomade omanikud võiksid enne aastavahetust loomaarstiga nõu pidada.

Eesti Loomakaitse Seltsi aastatepikkune kogemus näitab, et loomade varjupaigad täituvad just aasta algul tavapärasest rohkem kodunt ära jooksnud loomadega. Juhul, kui loomal puudub mikrokiip, tuleks loomaomanikul kinnitada koera või kassi kaelarihmale enda kontaktandmed. Kui loom aastavahetusel kadunuks jääb, tuleks viivitamatult alustada otsingutega ja teavitada lähimat loomade varjupaika ja kohalikku omavalitsust,

Eesti Loomakaitse Selts palub kõikidelt inimestelt mõistvat ning ettevaatlikku suhtumist loomadesse, kes suunataju kaotanuna võivad liikuda ka sõiduteedel ning häirida liiklust. Märgates omapäi liikuvat koera või kassi teavitage hulkuvast loomast kindlasti lähimat varjupaika.

Lisaks tuletame meelde, et ilutulestikku ei tohi vigastuste vältimiseks süüdata inimeste ja loomade vahetus läheduses ning ilutulestiku tükid tuleb pärast tulevärki kokku korjata, et loomad neid kogemata ei sööks.