Ära osta „valget“ vasikaliha (veal)

05.06.2012 Veal’i ehk valge vasikaliha tootmiseks pannakse pullvasikad kitsastesse kastidesse, mille mõõtmed on tavaliselt vaid 60 cm x 75 cm. Sellistes tingimustes ei ole neil võimalik ümber pöörata ning tihti on...

05.06.2012

Veal’i ehk valge vasikaliha tootmiseks pannakse pullvasikad kitsastesse kastidesse, mille mõõtmed on tavaliselt vaid 60 cm x 75 cm. Sellistes tingimustes ei ole neil võimalik ümber pöörata ning tihti on nad ka lõastatud (kaelas olevate rihmadega piirde külge kinnitatud).

Neis sulgudes on väga vähe võimalik liikuda, vaid mõned sammud edasi ja tagasi. Vasikad ei saa peaaegu mitte midagi teha peale maha heitmise ja püstitõusmise. Kuna neil puudub liikumisvõimalus, suudavad mõned vasikad vaevu 4-6 vanustena tapale omal jalal minna.

Eriti ekstreemsetes süsteemides antakse neile vähe rauda ja kiudaineid sisaldavat vedelat sööta, et nendest saaks nö valget liha. Vasikatel võivad olla tõsised tervisehädad, kõrvalekalded käitumises ning ebanormaalsused soolestiku arengus. Seetõttu tekivad ka soolepõletikud ja seedehäired.

Vasikad käituvad stereotüüpselt: nad imevad, lakuvad ja hammustavad kasti piirdeid ning rullivad keelt eesmärgitult. Nad ei saa liikuda, suhelda teiste vasikatega ning uurida maailma. Nende kortisooli tase näitab, et nad kannatavad tugeva stressi käes.

Euroopa Liidu liikmesriikides on eelkirjeldatud pidamistingimused keelatud, kuid valge vasikaliha turustamine on lubatud.

Kasutatud allikad:

– The Welfare of Ducks and Geese in Foie Gras Production, A Summary of the Scientific and Empirical Evidence, A Farm Sanctuary Report (Farm Sanctuary ,http://www.FarmSanctuary.org)

Leave a Reply